Jáchym Brzezina

Brno, konečná zastávka

22. 04. 2009 17:26:01
To co jsem zažil včera a dnes mi nedá neokomentovat momentální dopravní situaci v Brně.

Celá situace by se dala jednoduše shrnout asi takto:

"Brno, konečná zastávka. Prosíme cestující, aby vystoupili. Děkujeme"

Všichni v Brně už jsme si nějak zvykli na problémy spojené s uzavřením jedné z hlavních tepen brněnského centra, totiž ulice Husova. Denně úplně ucpané Koliště a Úvoz už tedy po téměř roku oprav nikoho nepřekvapí.

Jenže, ono to asi nestačilo a tak se v Brně postupně začaly zavírat všechny hlavní křižovatky a tahy a to samozřejmě vše ve stejnou dobu. Nejprve to byla část ulice Vídeňská, hlavní tah směrem na Vídeň i s nájezdem na D1, potom ulice Hradecká, která zase pro změnu tvoří hlavní nájezd na Svitavy.

Minulý týden tomu všemu nasadilo korunu zúžení dopravy na křižovatce Heršpické s Poříčí, která byla už tak extrémně vytížená právě kvůli již zmíněné uzavírce na ulici Vídeňská.

Výsledek je ten, že například včera jsem jel autobusem č.60 ve směru z Bohunic k Vaňkovce a celá jízda ve 4 hodiny odpoledne trvala témeř hodinu. Autobus zůstal beznadejně stát v zácpě kolem M-paláce. Dnes zase pro změnu jízda autobusem z modřické Olympie na Mendlovo náměstí zabrala také téměř dvojnásobek normální doby jízdy (potom jsem ještě zůstal stát v zácpě v trolejbuse, kterým jsem jel z Mendlova náměstí směrem na Konečného náměstí).

Na ulici Vídeňská se na vás z cedulek usmívá smajlík s nápisem "Musíme to opravit" a nikoho už nezajímá, jak si to kdo objede a jak dlouho mu to bude trvat.

Dnes jsem také zažil poměrně nečekané příjemné překvapení. Na ulici Vídeňská byl vidět 1 bagr a asi 3 dělníci, kteří opravdu něco spravovali - měl jsem dnes "štěstí", jindy bývá staveniště prázdné.

Korunu pak všemu nasadilo nedávné zdražení jízdného na MHD o téměř 40%.

Zajímalo by mě, zda bylo opravdu tak nutné uzavřít všechno najednou a hlavně, uzavřít ty silnice, které umožňovaly objet například již dříve uzavřené úseky.

Pokud víte ještě o nějaké perličce z brněnské dopravy, budu rád když se o ní podělíte v diskuzi. A jen tak pro začátek tady je jedna:

- Dobrým nápadem z hlediska těch co využívají MHD, bylo zavedení speciálního pruhu pro MHD na ulici Úvoz. Co však absolutně odporuje zdravému rozumu je jeho umístění ve směru z Mendlova náměstí. Asi každého normálně uvažujícího člověka by napadlo, vyhradit pravý jízdní pruh pro trolejbusy a levý pro automobily, hlavně kvůli nutnosti trolejbusů zastavovat na zastávkách. Z nepochopitelných důvodů je však tento pruh z Mendlova náměstí nahoru k ulici Údolní umístěn vlevo a tak trolejbus sice předjede stojící kolonu aut, ale na zastávce Tvrdého musí přejet do pravého jízdního pruhu, což vede ke zdržení trolejbusu (ve stojící koloně aut má málokdo chuť ještě před sebe pouštět většinou dlouhý kloubový trolejbus) a samozřejmě ke zdržení celé dopravy v pravém jízdním pruhu. Opravdu brilantní nápad!

Autor: Jáchym Brzezina | karma: 16.48 | přečteno: 1064 ×
Poslední články autora